056 60 73 40

Hoe richt je best een speelhoekje in thuis?

Spelen is leren. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de inrichting van je speelruimte en speelhoekjes. Benieuwd hoe wij dat doen?

Variatie en rotatie

Eerst en vooral zorgen we ervoor dat onze hoekjes altijd ingericht en speelklaar zijn zodat de kinderen onmiddellijk kunnen beginnen spelen wanneer ze toekomen. Het kan leuk zijn om spulletjes eens te herschikken of om er een rotatiesysteem in te steken. 

Variatie in speelgoed kunnen aanbieden is natuurlijk leuk en het is fijn dat we dit binnen Kindercentrum kunnen. Heb je thuis iets minder keuze, zorg dan voor regelmatige afwisseling van wat je hebt en verstop de rest eventjes op zolder of in het tuinhuis. Tweedehands speelgoedbeurzen zijn ook altijd tof en voor een klein prijsje zijn je sterren alweer maanden zoet.

Echte materialen

Ook kiezen we ervoor om échte materialen in onze hoekjes te implementeren. Bijvoorbeeld (kleinere) kookpotten en keukengerei, lege verpakkingen van de favoriete koekjes of cornflakes in de winkelhoek … Dit zijn allemaal voorwerpen die kinderen snel herkennen dus ook snel de interesse zullen wekken. Door de herkenning kunnen ze zich bovendien ook sneller inleven en dus meer speelpezier beleven.

Alles op kindhoogte

Daarnaast richten we onze leefgroepen en speelomgeving ook volledig in op “kindhoogte”. Wanneer de kindjes bij ons ’s morgens binnenkomen, hebben ze meteen overzicht van wat ze allemaal kunnen doen en waarmee ze kunnen spelen. Laat je kinderen gerust hun fantasie de vrije loop en laat ze zelf hun speelgoed kiezen. Betrek ze - indien mogelijk natuurlijk - ook nadien bij het opruimen, eventueel zelfs met een leuk liedje op de achtergrond.

Speelse groeten!

Lana


Altijd buitenspeelweer!

Je voelt het al aankomen. Kinderen moeten naar buiten, weer of geen weer. Ook wij zijn hiervan overtuigd. Want geloof het of niet, maar ook buiten kan je geweldige hoekjes maken. Denk maar aan een buitenkeuken met afgedankte kookpotten; een muziekhoek met omgekeerde potten voor de leukste drumsessies of een ontdektafel met aarde, takken en blaadjes …. Op de website speelbank.be kan je heel wat leuke inspiratie terugvinden.

Laarzen aan en springen maar!

Kinderen spelen het liefst van al buiten. Ze kunnen zich volledig uitleven en dat hebben ze soms nodig. Elk weer en elk seizoen heeft zijn charmes en daar moeten we meer van leren genieten. Als het regent, laat ze de laarsjes aantrekken en in de plassen springen. Als het waait, laat eens pluimpjes vliegen om te zien hoe hoog ze kunnen vliegen. Als het sneeuwt, bouw samen een sneeuwman of laat jezelf lekker neerploffen om een sneeuwengel te maken. Als de zon schijnt, laat ze maar eens jagen achter hun eigen schaduw. Nu het vroeger donker wordt, kan je een ‘lichtshow’ met zaklampen maken.

Nog niet overtuigd? Hierna geven we je nog meer voordelen van buiten spelen.

  • Kinderen bewegen meer, wat een gezonde en evenwichtige groei bevordert.
  • Kinderen leren creatief te zijn. Buiten leert hen nieuwe dingen en geeft hen nieuwe uitdagingen wat op zijn beurt nieuwe oplossingen vraagt.
  • Kinderen leren sociaal zijn. Ze maken nieuwe vriendjes en leren om samen te werken.
  • Kinderen worden minder vaak ziek. Door te spelen met natuurlijke elementen zoals zand en gras, komen ze in contact met ongevaarlijke microben die hun immuunsysteem helpen uitbouwen.
  • Kinderen leren risico’s inschatten. Buiten kan je beter experimenteren en je grenzen opzoeken. Door bv. op een bank te klauteren leren kinderen risico’s beter inschatten en ermee omgaan.

Binnen Kindercentrum trachten we zoveel mogelijk buitenspel en inrichting van buitenruimtes mee te nemen in de activiteiten. Onze recente brainstorm ging dan ook over hoe we onze buitenruimtes tijdens de komende natte en koude maanden optimaal zouden gaan benutten.

Kies voor een ‘mag-vuil-worden-outfit’.

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Zorg er daarom voor dat de kleding van jouw kind aangepast is aan de temperatuur en de weersomstandigheden. Doe jouw kind zeker niet zijn/haar mooiste outfit aan want deze gaat ongetwijfeld vuil worden. Kies in plaats daarvan voor een ‘mag-vuil-worden-outfit’. Plezier gegarandeerd.

Herfstige groeten,

Lana.


Welk speelgoed kies jij met de feestdagen?

Kinderen brengen veel tijd door in de kinderopvang. Het is dus belangrijk dat ze naast een goede verzorging ook voldoende kansen krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen en ontplooien.

Onze kleintjes zijn nieuwsgierig, energiek en leren heel graag bij. Hierop moeten we inspelen door voldoende uitdagende activiteiten aan te bieden. Het helpt hen niet alleen om hun grenzen op te zoeken en ze te verleggen, maar ook dat ze fouten mogen maken en dat je na het vallen ook snel terug kan opstaan.  

Maar hoe kan je kinderen nu het best uitdagen?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe meer vrijheid we kinderen geven, hoe meer ze kunnen experimenteren. Door kinderen vrij te laten spelen, leren ze creatief zijn, problemen op te lossen en samen te werken met anderen. Bij Kindercentrum stimuleren we dit door zogenaamd “open-eind” materiaal te voorzien. Dit is materiaal of speelgoed waarmee kinderen alle kanten op kunnen. Anders dan bij een rammelaar of speelgoedxylofoontje, waarbij muziek maken duidelijk de bedoeling is, ligt de functie van open-eind speelgoed niet van tevoren vast. Daardoor laten we de fantasie van de kinderen de vrije loop en kunnen ze er steeds op een andere manier mee spelen.

Je hebt het vast al eens meegemaakt dat je kleine spruit vol enthousiasme een cadeautje opent en meer gefascineerd is door de verpakking dan door de inhoud. Dit is niet zo abnormaal. De doos heeft in principe geen speeldoeleind maar het kind kan zijn fantasie de vrije loop geven met de doos. Misschien wordt de doos wel een boot of een ruimteschip of misschien wel een bedje voor hun favoriete knuffel. In hun verbeelding kan iets wat voor ons minder interessant lijkt, iets heel wonderbaarlijks worden. Ze worden hierbij dus uitgedaagd om creatief om te gaan met dit materiaal.

Enkele leuke voorbeelden van open-eind materiaal (we zijn absoluut niet gesponsord) zijn Grimm’s regenboog, Stapelstein, Allerion 3-in-1-Blokkenset, houten stapelstenen …. In onze Buitenschoolse Kinderopvang gebruiken we ook Grapat en HopUp.

Het kan ook kosteloos.

Werk je liever met kosteloos materiaal, dan kunnen kurken, keukenrolletjes, lege blikken, kranten of tijdschriften, kartonnen dozen, eierdoosjes ook een vat vol ideeën openen … En zo draag je meteen ook een steentje bij aan het milieu. Hierbij is het wel belangrijk om er op te letten dat het materiaal veilig is. Zo zijn lege blikken wel heel leuk om mee te spelen, maar ze hebben vaak een scherpe rand. Dat kan je oplossen door er een stukje plakband overheen te plakken.

Denk zeker ook eens aan de Kringloopwinkel, een plaats vol nostalgische leuke spulletjes die je kinderen zeker een interessant tweede leven kunnen geven.

Durf dus zeker eens kiezen voor leuk open-eind materiaal en niet voor dat grote poppenhuis of die dure racebaan.

Veel speelplezier!


Verhalen vol vreugde: Ontdek het magische voorleesavontuur tijdens de Voorleesweek!

Zaterdag 18 november start de Voorleesweek. Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet de Vlaamse vereniging Iedereen Leest vzw jaarlijks het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Voorlezen heeft een positief effect op taalontwikkeling en woordenschat. Door voor te lezen, komen kinderen in contact met een ander soort woordenschat aangezien de taal in boeken vaak anders is dan de taal die kinderen in het dagelijkse leven horen. Ze leren zo nieuwe woorden en complexere zinnen kennen. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders van jongs af aan worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong op het vlak van taalontwikkeling.

Ons eigen programma voor de Voorleesweek

In heel wat locaties binnen Kindercentrum worden er tal van activiteiten georganiseerd rond voorlezen. Zo komt Bibliotheek Waregem in enkele vestingen voorlezen. Hierna de data:

  • 17/11 Kindervilla
  • 20/11 Vlasbloempje
  • 21/11 Beukennestje
  • 21/11 Peutertoren

In onze buitenschoolse kinderopvang doen we ook mee met de voorleesmarathon van de Bibliotheek. Voor elke foto die we nemen en doorsturen, worden er 10 minuutjes bijgeteld op de teller, dit ten voordele van De Warmste Week.

In onze buitenschoolse kinderopvang hebben we bovendien ook verschillende kamishibai’s ter beschikking die extra ingezet zullen worden. Kamishibai betekent letterlijk ‘papieren drama’. Het is een Japanse verteltechniek waarbij een verhaal verteld wordt door grotere prenten in en uit een vertelkastje met echte deurtjes te schuiven. Dit maakt het leuker en makkelijker om voor te lezen in grotere groepen.

In kinderdagverblijf Kastaar zal er op 20/11 een mama komen voorlezen en een andere mama zal zichzelf filmen als ze een verhaaltje voorleest zodat de begeleiders dit dan kunnen tonen aan de kinderen. Wat een leuke variant van voorlezen!

In kinderdagverblijf de Kleine Linde komen er 21/11 en 23/11 enkele ouders en grootouders voorlezen voor de kinderen.

Daarnaast is voorlezen bij veel van onze locaties ook al een deel van het onthaalmoment 's ochtends.

Voorleestips voor thuis

Dit is ons programma voor de komende week. We zijn benieuwd of jullie thuis al voorlezen? Hierna enkele leuke tips die het je wat makkelijker kunnen maken.

Kies een boek dat bij jullie past. Wanneer je gaat voorlezen is het goed om een boek te kiezen dat aansluit bij de interesses van je kind. Op die manier wek je direct nieuwsgierigheid op. Toch is het af en toe ook leuk om voor de verrassing te gaan! Navigeren door het uitgebreide aanbod aan kinderboeken kan echter een uitdaging zijn. Aarzel niet om hulp in te schakelen van een bibliotheekmedewerker of boekhandelaar. Op Boekenzoeker kan je ook steeds terecht voor boekentips op maat.

Lezen kan altijd en overal. Natuurlijk is een rustige omgeving of een gezellig bed zeer geschikt voor een geslaagde voorleessessie. Maar laat je als voorlezer vooral niet beperken! Waarom neem je niet gewoon een boek mee in de trein, bus of naar het park? Of lees je een kort gedicht voor bij het ontbijt?

Lees voor zoals je bent. Je hoeft geen gediplomeerd acteur te zijn om effectief voor te lezen. Met een dosis creativiteit en variatie in intonatie kom je al een heel eind. Het is zeker leuk om af en toe een stemmetje te gebruiken, maar dat is absoluut geen vereiste voor een boeiende verhaalvertelling. Belangrijk is vooral om voor te lezen op een manier die bij jou past: expressief, ingetogen, opgewekt – alles is mogelijk.

Interactie is de max! Veel interactie voegt extra plezier toe aan het voorlezen. Verhalen behandelen vaak thema's die kinderen boeien, waardoor een boek kan uitmonden in een boeiend gesprek. Je kunt ook samen met je kind verder fantaseren over het verhaal. Het is prima om af en toe van de pagina's af te wijken!

Op voorlezen staat geen leeftijd. Wanneer het over voorlezen gaat, denken we doorgaans meteen aan jonge kinderen. Maar ook aan baby's en peuters kun je al voorlezen. Misschien lijkt het een wat ongewone combinatie, maar hoe eerder je begint met voorlezen, hoe meer positieve impact er is op de woordenschat en taalontwikkeling van een kind. Uiteraard hanteer je verschillende voorleesstijlen op elke leeftijd. En waarom zouden we stoppen met voorlezen zodra een kind zelf kan lezen? Ook veel volwassenen en ouderen ervaren nog steeds veel genoegen in het luisteren naar voorgelezen verhalen.

Veel voorleesplezier!

Koning Albertstraat 43
8791 Waregem
info@kindercentrum.be
Tel.: 056 60 73 40
BE 0408.226.775